Slakken eten glaskit? Vermijd schade aan uw pand(en).

Zie jij wel eens de slakkensporen over de net gewassen ruiten? Zie jij dan toevallig ook dat je wat kit mist of dat je raam wat losser zit? Slakken eten toch geen kit, wie eet er nu kit? UninU heeft voor jullie uitgezocht hoe dit nu zit.

Eten slakken glaskit?

Wanneer ramen niet goed worden gereinigd kan er een groene laag op de kozijnen ontstaan. Dit zijn micro-organismen die als voeding dient voor ongedierte. Zo ook voor slakken. Deze micro-organismen zijn nodig voor de verbranding van de slak, maar een slak heeft meer nodig. Uit onderzoek blijkt dat polymeerkit stoffen bevat waarvan de slak zijn huis kan maken. Eten slakken dan kit? Ja. Slakken blijken de voor mensen giftige stoffen in kit goed af te breken en zelfs te groeien door de stoffen die erin zitten. Vooral wanneer er een groene aanslag laag over de kit zit is deze dus interessant voor slakken! Slakken houden ook van alcohol achtige geuren, dat is al langer bekend. Men ziet vaak slakken op hun nieuw geverfde kozijnen, maar ook wanneer er net is gekit. Diezelfde polymeer kit ruikt naar alcohol wanneer deze uithardt, en trekt dus wederom slakken aan. Tenslotte wordt een zachte kit gebruikt voor het zetten van glas, waardoor hij gemakkelijk is om te nuttigen. “Dan gebruik je toch hardere kit?” hoor ik je denken. Nee. Glaskit moet zachter zijn, zo vangt het meer trillingen op. Stormt het, komt er iets tegen de ruit, of is er een aardbeving, dan heb je dus niet direct een scheur in de ruit.

Hoe je jouw pand beschermt tegen kitschade.

Al bij het plaatsen van de ruiten kunnen er maatregelen worden genomen om slakken en ander ongedierte te weren bij de ruiten. Dit scheelt een hoop onnodig schoonmaken. Wanneer er een nieuwe ruit geplaatst wordt, spreek dan de glaszetter even aan en vraag hem welke kitsoorten hij heeft. Verschillende kitsoorten hebben vanzelfsprekend verschillende eigenschappen. Heb jij een levendige tuin? Weer dan vooral polymeerkit. Hier zitten de stoffen in waar het ongedierte op af komt.

Ben jij helemaal niet van plan om nieuwe ramen te laten plaatsen in het kader van verduurzaming, heb jij dit net gedaan of heb je geen klunzige personen in huis? Dan raden wij aan om het over te verven! Echter, heb je er van die slakken tussen die ook gewoon verf lusten. Tja…

Dan wordt het verdelgen van de slak. Een beetje zout doet wonderen. Natuurlijk kan het ook wat humaner. Houd alles goed schoon zodat er geen algen op de ramen komen en er dus minder voeding voor ze is. Ook bloemen en planten op afstand houden van de ramen kan bijdragen aan de oplossing.

Heeft u wel eens gehoord van Herstel in Natura? Hiermee bedoelen we niets met bloemetjes en insecten, wat wel? Dat lees je hier: Herstel in Natura – De UninU Aanpak – UninU

Meer weten over groen werken? Lees over het Groengedaan! Keurmerk: Duurzaam schadeherstel – Wat het is en het GroenGedaan! keurmerk – UninU

Vind je de afbeelding leuk en wil je er meer vinden? Imgur: The magic of the Internet