Oeps, de sleutels liggen nog binnen! Of zaten ze nu in de tas die nog op werk ligt? UninU zorgt dat men snel een slotenmaker op de stoep heeft staan. Eerder schreven wij een artikel over malafide schadeherstellers. In dit artikel lees je de meerwaarde van een erkende slotenmaker voor u, uw klanten of bijvoorbeeld de bewoners onder uw VvE.
Wat is ‘erkend’
Het slotenmakers vak is geen beschermd beroep. Er vindt dan ook geen toetsing plaats die officieel bepaald of je slaagt of niet. Het is hierdoor gemakkelijk voor kwaadwillende om zich voor te doen als betrouwbare slotenmaker. Je kunt je dus afvragen of er dan geen manieren of te toetsen of een slotenmaker betrouwbaar is? En, zijn er dan ook geen opleidingen om het vak te leren? Het is vanzelf sprekend wenselijk om in het aangeboden netwerk van klusjesmannen enkel betrouwbare vaklui te hebben. Gelukkig kunnen we zeggen dat er natuurlijk wel goed opgeleide en betrouwbare slotenmakers zijn. Naast dat je natuurlijk via UninU een slotenmaker kunt vragen, zijn er ook gildes, cursussen en grote netwerken.
Hoe een slotenmaker, slotenmaker wordt
Veel mensen hebben er nog nooit van gehoord, maar er zijn wel dergelijk opleidingen voor slotenmakers. Daarnaast kunnen er diverse praktijk- en theoriecursussen worden gevolgd om de vakkennis op pijl te houden. Specialisatie behoort ook tot de mogelijkheden, denk hierbij aan hogere beveiligingsnormen. Vanzelfsprekend is een goed opgeleide slotenmaker een die betrouwbaar is en dit zal hij ook laten zien.
Hoe check jij dit nu? Vrij gemakkelijk, kijk even naar de reviews van vorige klanten en bekijk even de website van de slotenmaker. Als alles goed verzorgd is, er certificaten en andere keurmerken worden getoond, is dit vaak een teken dat het goed zit en deze kun je gerust opnemen in het netwerk.
Slotenmakersgilden
Het klinkt wat ouderwets, maar het bestaat toch echt nog vandaag der dag. Waar je vroeger enkel toegelaten werd in het vakgebied door een proef af te leggen voor een gilde, is dit vandaag enkel een groep om kennis te delen. De NSSG (Nederlandse Sleutel- en Slotenspecialisten Gilde) is de Nederlandse gilde voor slotenmakers. Jaarlijks komen ze enkele keren bij een om alle veranderingen in het vakgebied te bespreken. Denk hierbij aan de komst van nieuwe sloten, nieuwe wetgeving om veiligheid e.d. Je kunt er op vertrouwen dat een slotenmaker die bij een gilde is toegelaten, een ‘erkende’ slotenmaker van hogere kwaliteit is.
Keuren en erkennen van slotenmakers
Maar, wat houdt dit ‘erkende’ nu in? Nou, dat kan door het bezitten van een opleiding in het slotenmakersgebied, het bezitten keurmerken en/of het aangesloten zijn bij de gilde, al gaan deze vaak samen. De Cb&V (Centrum voor beveiliging en veiligheid) is het centrum waar de meeste slotenmakers zijn aangesloten. Dit centrum keurt de slotenmakers en daarmee krijgen ze het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Aanvullend kunnen slotenmakers een BORG-certificaat behalen, dit is ook een manier om te laten zien dat ze betrouwbaar zijn.
Kijk dus altijd naar een aansluiting van een gilde, een keurmerk of de genoten opleiding. Zo houden jullie de deur dicht, in plaats van dat de verkeerde hem open maakt. Het netwerk nog nooit gecontroleerd op betrouwbaarheid? Begin daar dan mee voordat het te laat is. Natuurlijk kunt u ook gebruik maken van het netwerk van UninU.
Benieuwd wat er gebeurd wanneer u geen erkende werklui heeft? Lees ons artikel (met waargebeurde verhalen)
over malafide schadeherstellers
Meer weten over hoe schadeherstel bij VvE’s zit? Dat leest u hier: Schademelding, herstel en verzekeraars – Hoe het zit voor vve’s – UninU